Potatisbröd med råg



Häromveckan åt vi potatis för ovanlighetens skull här hemma, och tyvärr kokade vi lite för mycket, så halva kastrullen blev över. Men jag blev väldigt glad för det för då fick jag chansen att baka potatisbröd! Jag har varit sugen på att testa potatisbröd i evigheter, och med all rätt - brödet blev saftigt och gott och fick en kalljäst karaktär - helt superbt!

Och nej, det smakar inte potatis alls, bara gott saftigt bröd (så alla små och stora mat-med-konstiga-ingredienser-vägrare kommer inte märka ett dugg, så länge man inte berättar vad som är i förstås)

Jag gjorde två olika sorters potatisbröd, rosenbrödsliknande bullar med enbart vitt mjöl beströdda med flingsalt och dagen efter blev det en nyttigare fiberrik variant med rågmjöl i.

Båda sorterna blev som sagt otroligt goda och rekommenderas varmt om man har lite potatis över. I mitt recept använde jag 250 g kokt potatis, men det räcker absolut med en mindre mängd, se bara till att hålla koll på mjölmängden så inte degen blir för kladdig eller hård!


Fiberrika rågbullar med potatis
24 bullar (kan även bakas ut som 2 limpor)

250 g kokt potatis
50 g smör eller margarin
50 g jäst
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 dl kruskakli (ellerannan klisort)
2 dl grovt rågmjöl
ca 7-8 dl vetemjöl (känn på degen)

Pensling: uppvispat ägg


Smält smöret och tillsätt mjölken, värm til llite varmare än fingervarmt
Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, lite i taget och rör tills jästen löst sig
Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och kli
Skär potatisen i bitar och vispa tillsammans med ägget till en slät smet
Blanda ner potatissmeten i bunken med degvätskan
Tillsätt mjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg (helst i maskin)
Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, tillsätt mer mjöl om den är kladdig
Sätt ugnen på 250°C

Bullar
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en bulle
Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 min

Limpor
Dela degen i 2 delar
Knåda igenom varje del och platta ut den på bakbordet
Rulla ihop degplattorna till en limpa och låt jäsa ca 40 min, på plåt eller i bakform, pensla och snitta ev ett snyggt mönster precis innan gräddningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-45 min


Foto: Tina

Visa fler inlägg