Lussebullar!



Äntligen, äntligen, äntligen dags för lussebullar! Vid den här tiden på året älskar jag att stå i köket och knåda en gyllengul deg och känna doften som sprider sig i hela lägenheten!

Jag måste erkänna att första satsen bakades redan för två veckor sedan. Då blev det ett experiment med fyllda saffransbullar som blev helt makalöst goda! För ärligt talat så blir väl allt godare med extra smör och socker?

Helgens bullar blev vanliga hederliga lussekatter och ett gäng ursöta flätor i miniformat.


För er som undrar varför jag inte har några russin i mina bullar är det hel enkelt så att jag fullkomligt avskyr fruktbitar i bröd och bullar! Därför bakar jag aldrig bröd med russin i, hur saftigt och gott folk än envisas med att det blir!

Och eftersom vi inte har några allergiker i släkten så har jag både mjölkprodukter och ägg i min deg. Men har man allergi så får man helt enkelt byta ut mjölkprodukterna eller skippa ägget!


Tinas Lussebullar
ca 40 st

75g smör
250g lätt Kesella
1 gram saffran (2paket)
5 dl mjölk
2 dl socker
1 krm salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl (ev. mer)


Smula jästen i en bunke
Smält smöret tillsätt mjölken och värm till 37°C, häll blandningen i bunken och rör tills jästen löst sig.
Mortla saffranen tillsammans med 2 msk av sockret, tillsätt blandningen till degvätskan.
Tillsätt kesella, resten av sockret, salt och ägg.
Blanda i mjölet lite i taget
Knåda till en smidig deg (enklast i maskin)
Låt degen jäsa övertäckt i 40 min
Sätt ugnen på 200°C
Knåda degen smidig och dela den i ca 40 bitar
Baka ut bitarna till valfri form
Låt jäsa i ca 30 min
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min


Fyllda saffransbullar

Gör degen enligt receptet ovan
Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca ½ cm tjocka
Vispa ihop 50 g smör med 1 dl socker och bre blandningen på degplattorna
Gör "vanliga bullar" genom att rulla ihop degplattorna och skära skivor eller vik degen dubbel och skär remsor som kan bakas ut som lussekatter eller knutar.
Pensla med ägg och grädda som ovan.




Månadens Blogg på matfeed.seDe här lussebullarna (särskilt de fyllda) får också bli mitt bidrag till tävlingen månadens blogg på Matfeed.se


Foto: Tina


PS Ni glömmer väl inte att vara med i utlottningen (avslutas på söndag)
Visa fler inlägg