Köttfärspaj



Den här pajen såg jag i Allt om Mat nr 16 2010 och tyckte att den borde vara ett bra alternativ till tacopajen som lagas minst en gång i månaden här hemma. Ajvar har vi inte ätit på flera år, inte sedan jag hade min Santa-Maria-kryddmix-på-påse-period och lagade chevapchichi så det stod härliga till. Den kryddiga paprikaröran är gott att ha som omväxling till den klassiska taco-salsan och finns i stark och mild variant. Jag tog den starka sorten i pajen, men körde ändå i en rejäl dos av både cayennepeppar och chilipulver för att få det rätta stinget. Men så är vi ju lite galna i stark mat här hemma!

Den här pajen väckte minnen från den tiden när Erik kom över på middag till min lilla etta på 16 kvadrat med kokvrå och fick placera sig ur vägen (på sängen) för att jag skulle kunna navigera i köket. Bökigt och trångt var det, med minimala möjligheter till vare sig förvaring eller att vädra ut stekoset. Men ändå mysigt att tränga ihop oss vid köksbordet med levande ljus och avnjuta en (nästan helt) hemlagad middag.

Som ni märker innehåller receptet nedan en hel del "eller" och valbara ingredienser, men det är helt enkelt så att jag inte kan följa recept till punkt och pricka, utan måste ändra lite. I originalreceptet stod det lammfärs, men den byttes ut mot nötfärsen som låg i frysen, crème fraichen byttes ut mot lättvarianten och en stor del av smöret i pajdegen byttes ut mot Kesella.
Så därför mina kära läsare ger jag er möjligheten att prova både min variant och originalreceptet och uppmuntrar er att experimentera med ingredienser ni tycker om!


Köttfärspaj med Ajvar
Allt om Mat nr 16 2010

Deg
125g smör
eller
75g lätt Kesella
50g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
½ tsk salt


Fyllning
300g lamm- eller nötfärs
Ev. smör eller olja till stekning
1 vitlöksklyfta
1 tsk + ½ tsk salt
4 ägg
2 dl crème fraiche (vanlig eller lätt)
2 dl ajvar relish
½ dl hackad persilja
Cayennepeppar, chilipulver och svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 175°C
Blanda ihop pajdegen, tryck ut den i en form med löstagbar kant. Det går enkelt om man först kavlar ut degen till ungefär rätt storlek och sedan trycker den på plats. Degen behöver inte gå hela vägen upp till kanten på formen.
Ställ formen kallt.
Fräs köttfärsen, skala och pressa i vitlöken
Krydda med 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar
Vispa ihop ägg, crème fraiche, ajvar och ½ tsk salt, blanda i färsröran och persiljan, smaka av med mer kryddor om det behövs.
Fördela färsröran i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 35-40min.


Foto: Tina

Visa fler inlägg