Nationaldagstårtan (kanske)



Om någon har undrat vad jag har hållit på med den senaste tiden så har jag, förutom att baka kakor till pappas och svärfars födelsedagar och förberett mig inför nya jobbet som börjar på måndag, suttit och skissat på mitt bidrag till Arlas tävling Nationaldagstårtan som avslutas nu på söndag 28 mars.

Nuförtiden tycker jag varenda kotte bakar kladdkakor, så jag tyckte den borde passa utmärkt som botten i den nya svenska nationaltårtan. Och vilka bär andas mer sommarsverige än hallon och blåbär (ok, jordgubbar, då)?

Så mitt bidrag blev en härligt gräddig moussetårta med en mustig och seg kladdkaka som botten och såklart toppad med ett lager gelé.
 





Tårtan tog i och för sig lite tid att göra, men så blev den också väldigt god och fin att se på!
Dessutom går den att göra någon dag i förväg, så

Och receptet? Jo, det kommer här:


Hallon- och blåbärsmoussetårta med chokladbotten och drottninggelé


Kladdkaksbotten

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
1 msk ljus sirap
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker


Blåbärsmousse

200g blåbär
1 dl socker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad


Hallonmousse

200g hallon
1 dl socker
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad


Gelé

50 g blåbär
50 g hallon
½ dl socker
vatten
2 gelatinblad


Instruktioner

Botten
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret, vispa ägg och socker.
Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform
Smörj formen och pudra den med mjöl
Häll smeten i formen i ett jämnt lager
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, kakan ska vara kladdig
Låt kallna

Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm blåbären i en kastrull
Passera dem genom en sil, häll tillbaka dem i kastrullen och värm tills purén nästan kokar
Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma purén, rör tills de smälter. Låt svalna
Vispa äggvitorna med sockret till en blank styv marängsmet
Vispa grädden
Blanda den svalnade purén med grädden och vänd sedan ner marängsmeten
Fördela blåbärsmoussen i springformen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga
Ställ i kylen så moussen börjar stelna
Gör hallonmoussen på samma sätt som blåbärsmoussen
Fördela den ovanpå blåbärsmoussen, jämna till ytan noga
Ställ formen i kylen tills moussen har stelnat helt (kan ta några timmar)

Gelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm bären i en kastrull så de saftar sig, passera dem genom en sil
Tillsätt socker och fyll upp med vatten till 2 dl
Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält
Låt blandningen svalna och häll sedan över den kalla moussetårtan
Ställ i kylen tills gelén stelnat


Foto: Tina

#1 - - Kristin:

Vilken fin blogg du har! Jah har också bakat till nationaldagstårtan, det ska bli spännande att se vilka som kommer med.

#2 - - Jenny:

Mmm, vilken fin tårta. Den vill jag verklig äta på nationaldagen. =)

#3 - - Monique:

Använder du färska eller frysta bär? Hur passerar du dem genom en sill?