Spansk omelett

Igår blev middagen en snabb och enkel rätt - spansk omelett med tomat- och löksallad och några skivor rökt prosciutto. Vi åt spansk omelett första gången till lunch när vi var på Mallorca i somras och sedan dess är vi fast! Den här rätten är ett jättebra sätt att bli av med gammal överbliven kokt potatis och det skadar ju inte att den är lätt att göra och att man alltid har ingredienserna hemma.


Ingredienser till ca 2 pers

4 ägg
1 gul lök
ca 4-5 medelstora kokta potatisar (eller färska skalade)
1 tsk salt
svartpeppar


Gör så här

Skär potatisen i skivor, strimla löken
Stek lök och potatis i omgångar
Vispa upp äggen lätt och blanda i lök och potatis
Ös upp blandningen i en liten stekpanna till en ca 1,5 cm tjock kaka plana ut massan med baksidan av stekspaden
Låt omeletten få lite färg på undersidan och vänd den sedan med hjälp av en tallrik (lägg tallriken ovanpå stekpannan, vänd upp och ner på alltihop och låt sedan omeletten glida ner i pannan med den ogräddade sidan nedåt)
Upprepa med resten av smeten (antalet omeletter beror på stekpannans storlek, vi använde IKEAs minsta med bottendiameter på ca 15-20 cm. Med den fick vi 2,5 omeletter.)
Servera med valfria tillbehör, eller som tilltugg på en buffé.


Förslag på tillbehör

Skivad tomat och lök
Lufttorkad skinka
Kalkon
Skinka
Rostbiff
Fetaost eller Chévre
Diverse crème fraiche-röror smaksatta med t.ex. fetaost, vitlök, lök eller vad man kan hitta på.